Erfelijk?

Een van de dingen die een verloskundige aan jou gaat vragen in je eerste gesprek met haar, is of er erfelijke aandoeningen in jouw familie voorkomen. Je geeft niet alleen bepaalde uiterlijke kenmerken mee aan kind, maar ook genetische kenmerken. Het is daarom belangrijk om binnen je familie te inventariseren of er genetische afwijkingen / erfelijke aandoeningen voorkomen. Zodra jouw kindje geboren wordt krijgt hij binnen de kraamperiode een hielprik. Dit houdt in dat hij op een aantal erfelijke ziektes wordt gecontroleerd. Deze ziektes zijn zeldzaam en komen niet vaak voor.

Erfelijke aandoeningen

Als er een serieuze erfelijke ziekte in jouw familie voorkomt, dan ben je hier waarschijnlijk al van op de hoogte. Maar soms kan het zijn dat beide ouders drager zijn van het gen en er niks merken, maar dat ze de ziekte wel doorgeven aan hun kindje. Met de hielprik wordt er gecontroleerd op erfelijke ziektes zoals: taaislijmziekte, sikkelcelziekte (een vorm van bloedarmoede), ziekte van de schildklier, ziekte van de bijnier en een aantal stofwisselingsziektes. Deze ziektes zijn niet te genezen, maar wel behandelbaar. Vandaar dat de hielprik bij een baby wordt uitgevoerd, zodat de ziekte vroeg ontdekt wordt en je de ziekte in een vroeg stadium kunt gaan behandelen.

Erfelijke overdraagbaar

Bij niet alle ziektes die erfelijke overdraagbaar zijn erf je de ziekte. Bij Diabtes Type 2 erf je bijvoorbeeld de aandoening. En wist je bijvoorbeeld dat je ook jouw allergie kunt doorgeven aan jouw kindje? Door gezond te leven gedurende jouw zwangerschap verklein je de kans hierop. De kans op het krijgen van tweelingen kan ook genetisch bepaald zijn. Komen er in jouw familie veel tweelingen voor, dan is de kans groot dat dit genetisch bepaald is, en daardoor de kans hoger dat jij ook een tweeling krijgt. Wat veel mensen niet weten, is dat kleurenblindheid ook erfelijk overdraagbaar is. Je moeder kan een drager zijn, en dan kan haar zoon het krijgen.