Samen slapen met je baby, pedagogisch verantwoord?

1742
samen slapen in bed, baby, peuter, kleuter bij mama en papa in bed slapen

Mamaaaaa, mag ik bij jouw in bed slapen….??? Iedere moeder heeft deze zin vast weleens gehoord. Sommige ouders laten hun peuter regelmatig bij hen in bed slapen, sommige ouders peinzen er niet over. De meningen over wat de juiste opvoeding hierin is, is verdeeld. De gezelligheid van een lief klein peutertje naast je, de warmte en liefde die dit met zich meebrengt voelt heel natuurlijk. Andere ouders zeggen dat kinderen in hun eigen bedje horen te slapen, een stukje zelfstandigheid en het hebben van een eigen plekje zijn hierin belangrijke argumenten. Hoe sta jij hier tegenover?

Baby’s en slapen

Het belangrijkste is dat jij je niet gek laat maken als moeder, jij moet precies doen wat voor jou goed voelt. Bij de ouders in bed slapen is een veelbesproken onderwerp en veel ouders hebben hier een uitgesproken mening over. Laat je niet beïnvloeden over wat andere mensen denken en wat andere mensen doen. Vorm je eigen mening en doe wat jouw gevoel je ingeeft.

Zodra een baby geboren wordt komt het direct bij de moeder te liggen. Huid op huid contact is belangrijk in de ontwikkeling bij een baby. Bij geen enkel ander warmbloedig organisme wordt moeder en kind gescheiden om in een ander bed te gaan liggen slapen. Het kan daarom heel onnatuurlijk aanvoelen om je kindje weg te leggen in een andere kamer om in een ander bedje te gaan slapen. Als dit niet goed voelt, doe dit dan ook niet. Veel ouders houden hun kindje de eerste weken op hun eigen slaapkamer. Dit is sowieso makkelijker met het geven van flesvoeding en borstvoeding en je kunt je kindje ’s nachts beter in de gaten houden. Er is nu zelfs een speciaal wieg / baby bedje ontwikkeld die je aan je eigen bed kunt koppelen en dat je baby letterlijk naast je ligt maar niet uit bed kan vallen. De Babybay of Bednest zijn wiegjes die je aan je bed kunt koppelen, een veilig alternatief om heerlijk samen met je kindje te slapen.

Het is vooral belangrijk om te doen wat goed voelt.

Als je liever hebt dat je kindje in zijn eigen bedje slaapt in zijn eigen kamertje, dan is dit vooral iets wat je moet doen. Zorg alleen dat je kindje veilig kan slapen en dat hij niet uit bed kan rollen.

Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn zoontje bij ons in bed te laten slapen tot 6 maanden. Toen was ik er zelf klaar voor om de denkbeeldige navelstreng door te knippen en hem ook in zijn eigen bedje in zijn eigen kamer te laten slapen. Deze overgang ging eigenlijk relatief goed en hij maakte er geen punt van. Ik denk dat ik er zelf meer moeite mee had dan hij. Nu is hij drie en slaapt hij nog steeds regelmatig bij mij in bed op het moment dat mijn vriend nachtdienst heeft en er plek over is in onze reuze bed. Als mijn vriend naast me ligt, ligt mijn zoontje in zijn eigen bed en hij maakt er nooit een probleem van. Hij ziet het als een cadeautje dat hij soms gezellig bij mama in bed mag liggen.

Vriendinnen vinden het heel belangrijk dat kinderen in hun eigen bedje slapen en vinden het not done dat ze bij mama slapen. Zelf kan ik geen enkel argument bedenken waarom het niet zou mogen, ze missen een stukje gezelligheid en liefde, hoe fijn is het om wakker te worden met een lachend peutertje die je neus indrukt en ‘PEEEEEP’ erbij roept.