10 tips tegen migraine: voorkomen en genezen

3503
Migraine

Hoofdpijn, iedereen heeft weleens hoofdpijn. Maar kun je je voorstellen dat meer dan 3 miljoen Nederlanders leiden aan migraine? Dit zijn meer dan 70.000 migraine-aanvallen per dag!

Je kunt niet meer werken, niet meer autorijden en het liefst wil je je onder de dekens verstoppen. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft migraine en heeft hier regelmatig last van. Het blijkt ook een echte vrouwenkwaal te zijn, 20% van de vrouwen heeft last van migraine en maar 6% van de mannen.

Wat kun je het beste doen als een migraine-aanval opzet en wat kun je doen om migraine te voorkomen?

Heb jij migraine?

Als eerste, heb jij daadwerkelijk migraine of heb je gewone hoofdpijn? Om dit vast te stellen kun je het volgende lijstje aflopen. Herken jij je in de symptomen? Dan is de kans groot dat je migraine hebt.

  • Jouw hoofdpijn komt in aanvallen en duurt van 4 uur tot 3 dagen
  • Jouw hoofdpijn gaat vaak gepaard met overgeven
  • Je hoofdpijn zit vaak aan 1 kant van je hoofd
  • Als je hoofdpijn hebt, dan duik je het liefst je bed in, in het donker. Je bent overgevoelig voor licht, geluid en geur
  • Je kunt uitvalverschijnselen krijgen in spraak en zicht
  • Concentratie stoornissen + het zien van lichtflitsen of aura’s

Voldoet jouw hoofdpijn aanval aan één of meerdere van deze symptomen? Dan is de kans groot dat jij migraine hebt. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Tips tegen migraine en hoofdpijn

Bij mij verergerde de migraine toen ik moeder werd. Door slaaptekort, stress en hormonale wisselingen ging de frequentie van mijn migraine omhoog van 1x per maand naar 3x per week. Dat is een teken dat je actie moet ondernemen. Heftige migraine aanvallen icm een newborn baby is geen pretje.

  1. Zorg voor rust, reinheid en regelmaat.
  2. Er is nu meerdere medicijn op de markt, via een neuroloog een receptje te verkrijgen, bij mij hielp Topiramaat erg goed. Dagelijkse inname van dit medicijn werkt preventief en voorkomt dat je migraine krijgt.
  3. Op het moment van een aanval heb je andere medicijnen: de triptanen. Sumatriptan is 1 van de meest voorkomende medicijnen tegen migraine.
  4. Veel vrouwen hebben last van hormonale hoofdpijn, deze komt veel voor in de eerste drie weken van de cyclus. Je hoeft niet met deze hoofdpijn te leven, dit is de zwaarste migraine soort die er bestaat en tevens ook de langstdurende, deze migraine kan tot 72 uur aanhouden. Probeer samen met je huisarts de verschillende soorten medicatie uit en met trial en error kom je uiteindelijk bij een medicijn dat voor jou helpt!
  5. Hou een hoofdpijn dagboek bij. Je zult uiteindelijk patronen herkennen wanneer je hoofdpijn krijgt en dan kun je wellicht ook een oorzaak herleiden. Het kan door voeding komen, door bepaalde dranken of bepaalde dingen die je doet. Ieder item kan een trigger vormen, alles wat buiten je ritme valt.
  6. Weinig slaap, weinig drinken en veel stress zijn triggers in het activeren van je migraine. Hou hiermee rekening in de dagelijks leven: drink voldoende, pak voldoende rust, zorg dat je stressniveau niet voor langere periode hoog is.
  7. Sommige mensen gaan richting de alternatieve geneeskunde: acupunctuur, chiropractie, osteopathie, zelfs yoga zou kunnen helpen. Nooit geschoten is altijd mis is hier het motto.
  8. Pieker niet teveel, dit verhoogt jouw stressniveau en tevens kan dit zorgen voor slapeloosheid. Mensen met migraine zijn meestal mensen die zich over veel dingen druk maken, zich veel zaken aantrekken en het moeilijk vinden om dingen los te laten. Adem in, adem uit en laat het los.
  9. Op bepaalde momenten in je leven komt jouw migraine niveau op een piek niveau. Dan moet je je afvragen wat er in je leven verandert is dat je migraine nu zo aan het pieken is. Hormonale schommelingen? Verandering van de gezinssituatie? Zit je niet lekker in je vel? Dan kun je met je neuroloog praten over aanvullende medicatie (zoals Topiramaat) om jouw migraine in toom te houden. Dit is een tijdelijke oplossing totdat jouw situatie weer gestabiliseerd is. Erken het probleem waar het aan ligt en pak dit aan!
  10. Doe nooit migraine af met ‘een beetje hoofdpijn’ en ‘er valt niks aan te doen’, er is veel aan te doen! Sta op en onderneem actie! Als je geen actie onderneemt gebeurd er ook niks. Migraine is niet te genezen, maar wel preventief te behandelen en migraine is in toom te houden. Hiervoor dien je wel het probleem te erkennen en hulp te zoeken. Neem bijvoorbeeld contact op met je huisarts voor een verwijzing naar een neuroloog. Neem zelf contact op met een hoofdpijn centrum, zorg dat jij het probleem erkent, en ook jouw huisarts jouw hoofdpijn/migraine serieus neemt!
  11. Botox is 1 van de behandelingen die het hoofdpijncentrum aanbiedt tegen migraine, deze wil ikzelf binnenkort proberen
  12. Ik heb zelf een Daith piercing laten zetten in mijn oor tegen migraine. De eerste weken leek het alsof de piercing werkte, helaas wel alweer een migraine aanval gehad. Ik merk wel dat het vermindert is, dat is al een hele verbetering natuurlijk. Dedaith piercing tegen migraineze piercing heeft volgens de piercer een 80% genezingspercentage, het moet dan wel gedaan worden door iemand die hierin gespecialiseerd is, je kunt het niet door een normale piercer laten zetten.

 

Bij mij hielp ook het boek Vechten met gerechten tegen hoofdpijn en migraine.

 

Meer leuke MamaWeetjes? Volg ons op Facebook, Instagram en Pinterest