Alle tips tegen luizen op een rij!

4207

Zit je letterlijk met je handen in het haar over wat te doen met hoofdluis? Heeft je kindje (of jezelf) luizen en wil je deze bestrijden? Of wil je hoofdluis koste wat kost voorkomen? We hebben hier een aantal remedie’s / preventiemiddelen op een rij gezet. 

Hoe kan ik hoofdluis voorkomen en bestrijden?

Hoofdluis is niet schadelijk maar vooral heel erg vervelend. Hoofdluizen zijn kleine beestjes die in je haar leven en zich voeden door het zuigen van bloed uit je hoofd. Hoofdluis is erg besmettelijk. Hoofdluis kun je krijgen van iemand anders die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, als je bijvoorbeeld te dichtbij elkaar komt met spelen. Je kunt niet besmet worden door kleding, beddengoed of knuffels.

neten hoofdluis in verschillende stadia

Afbeelding: neten in verschillende stadia. Links gevuld, uitkomend, tot rechts leeg. De kleur van de neten verandert: van donkerder bij gevuld tot doorzichtiger bij leeg, en afhankelijk van de weerkaatsende haarkleur.
Bron: RIVM

Voorkomen van luizen:

  • Regelmatig controleren met een luizenkam, luizen zien eruit als kleine sesamzaadjes, neten zijn de eitje van luizen en herken je door grijswitte puntjes die aan de haren kleven
  • Het voorkomen en bestrijden van hoofdluis met Chi Tea Tree Olie
  • Haar vast dragen
  • Veel wax en haarlak, luizen houden van schoon haar, dit kan eventueel helpen bij het voorkomen van luizen
  • Je hebt nu ook anti-luis haar elastiekjes! Wellicht handig voor meisjes! Deze geven een geur af waar luizen een hekel aan hebben en die geen irritatie bij kinderen veroorzaakt.
  • Luizen preventie spray, behandel je kind als er weer een uitbraak is om luizen te voorkomen

Behandelen van Luis:

Gezien luizen niet kunnen leven als ze niet op het hoofd zitten, is besmetting via bank, bed en kleren onwaarschijnlijk.

  • Tea tree olie wassen
  • Regelmatig doorkammen met een luizenkam en crèmespoeling om zo de neten te verwijderen, hierbij is een ijzeren kam aan te raden
  • mondwater
  • Wassen met antiluisshampoo en spoeling. Het intrekken kun je het beste doen met een luizenkap

Let Op – Stofzuigen en wassen is niet meer nodig.

Gezien luizen niet kunnen leven als ze niet op het hoofd zitten, is besmetting via bank, bed en kleren onwaarschijnlijk. Maatregelen zoals het wassen van kleding, beddengoed, knuffels en jassen, stofzuigen en luizencapes of -zakken zouden nutteloos zijn. Dat scheelt toch heel veel tijd mama’s!

Chi biologische Tea Tree olie

In veel gevallen verspreidt hoofdluis zich doordat jassen op scholen dicht bij elkaar hangen. Door 1 of  2 druppels Chi Tea Tree olie in de kraag of capuchon van de jas te druppelen, voorkom je dat luizen zich nestelen in kleding. Chi Tea Tree Olie is een zuivere essentiële (= vluchtig) olie en zal geen vlekken achterlaten.

Toch niet kunnen voorkomen? Was de haren dan elke dag met Chi Tea Tree kuurshampoo. Laat de shampoo 10 minuten in werken en spoel daarna het haar goed uit. Het spreekt vanzelf dat alle gezinsleden deze behandeling moeten ondergaan en dat kleding en beddengoed grondig gereinigd moeten worden. Bij het wassen kun je 5 tot 10 druppels Chi Tea Tree toevoegen aan het wasmiddel.

Daarnaast is het raadzaam voor het slapen gaan en ’s ochtends voor het naar school toe gaan 2 druppels Chi Tea Tree olie EKO door het haar (op de hoofdhuid) te wrijven. Bij lang haar is het altijd raadzaam om het haar op te steken of in een vlecht te doen.