De hormonale rollercoaster die zwangerschap heet

0
2667

Je bent misselijk, moe, wordt steeds dikker, hebt wellicht last van maagzuur en bovenop al deze zwangerschapskwaaltjes heb je ook nog eens een bubs hormonen die door je lichaam gieren waardoor je soms niet rationeel kunt denken. Komt dit je bekend voor? Of blijven jouw hormonen netjes in het gareel tijdens je zwangerschap?

Hormonale rollercoaster

Mijn zwangerschap verliep prima op een paar kwaaltjes na: Ik heb 9 maanden lang boven de WC gehangen en ging nergens heen zonder nood kotszakje en was erg moe in het eerste trimester. Het meest bijzondere zwangerschapskwaaltje was toch wel de hormonale rollercoaster waar ik 9 maanden lang in belandde. Ik kon huilen als ik hoorde dat niet alle ouderen uit het bejaardentehuis naar de kermis konden (er waren te weinig vrijwilligers) en kon tevens huilen (van blijdschap) omdat ik babyschoentjes van mijn beste vriendinnetje kreeg.

Ik kon geen krant open slaan of het meest verschrikkelijke wereld nieuws kwam op me af, deze heb ik dan ook 9 maanden lang niet meer geopend om traantjes te voorkomen. Het lot van kinderen, moeders en vaders trok ik me aan. Na het zien fietsen van een moeder met haar kale dochter achterop ben ik 7 maanden lang van slag geweest. Ik kon dat lieve meisje met kanker niet meer uit mijn hoofd zetten en vraag me tot op de dag van vandaag af of ze beter is geworden.

Er zijn veel tranen gevloeid tijdens mijn zwangerschap. Weg met de cold hard zakenbitch en welkom emotioneel miepje!

Hormonen & je partner

Tijdens je zwangerschap staat je relatie onder hoogspanning: jij die waarschijnlijk wat heftiger reageert op bepaalde situaties en je vriend die het ook allemaal erg spannend vindt en stress heeft van het feit dat hij straks een gezin heeft om voor te zorgen. Bonje was in mijn zwangerschap niet te vermijden maar we hebben ook erg gelachen om de hormonen die door mijn lichaam gierden. Ik die mijn tranen niet kon bedwingen om iets stoms en hij die dit toch wel erg grappig vond. Het beste is dan om in vogelvlucht op de situatie neer te kijken en te realiseren hoe stom het is om over zoiets tranen te verspillen. Soms moest ik tijdens het huilen lachen om het feit dat ik weer om iets onzinnigs liep te janken.

Ik hoop voor iedere zwangere vrouw dat zij een lieve, begripvolle partner heeft want deze heb je beslist nodig tijdens je zwangerschap. Een partner die jou je irrationele buien vergeeft en je troost als je huilt.  Hij hoort te begrijpen dat je het moeilijk kan hebben, met 10 andere zwangerschapskwaaltjes moet dealen en niet altijd lief, leuk en vrolijk kan zijn. Lees ook mijn artikel over de top 16 zwangerschapskwaaltjes en verschijnselen.

Hormonen: hoe mee om te gaan?

Als je denkt dat er niks te doen is aan deze emotionele rollercoaster dan heb je het mis! Je kunt natuurlijk niet je hormonen uitzetten maar je kunt de symptomen wel verminderen of ‘opvangen’. De drie waarden die straks belangrijk zijn voor jouw kindje, zijn nu belangrijk voor jou: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Je slaapt waarschijnlijk slecht, door de dikker worden de buik of de 10 keer dat je moet plassen ’s nachts. Wel is rust belangrijk om in balans te blijven. Als jouw situatie het toelaat, doe dan lekker een middagdutje of ga vroeger naar bed. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg rust pakt, dit kan zoveel helpen! Zorg dat je genoeg eet, regelmatig kleine hoeveelheden eet en dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zwangerschap.

Wat bij mij hielp, is om in vogelvlucht op de situatie neer te kijken en even een momentje te nemen om over de situatie na te denken: Is dit hoe je normaal ook zou reageren of zijn het de hormonen? Als je te boos of emotioneel bent is dit lastig maar probeer het dan op een later tijdstip als je jezelf hervonden hebt.

En het belangrijkste: verwen jezelf en laat je verwennen! Zeg ‘ja’ als iemand voor je opstaat in de trein of wat te drinken voor je wil halen. Ga heerlijk naar de kapper en schoonheidsspecialiste om lekker te ontspannen! Een lekkere massage kan ook wonderen doen voor jouw gemoedstoestand.