30 dingen die ze je niet vertellen over zwanger zijn en moederschap

6459

Voordat je moeder werd dacht je dat je op alles was voorbereidt. Je kon de hele wereld aan en dacht alles wel te weten over zwanger zijn en moederschap. Er zijn toch wel een paar dingen, sommige gênant, die ze jou vergeten zijn te vertellen over zwanger zijn en moederschap. Deze punten wil iedere mama to be wel weten, om zich alvast (mentaal) voor te bereiden op wat er komen gaat.

30 dingen die ze je niet vertellen over zwanger zijn en moederschap

 1. Wanneer je zwanger wordt zit je natuurlijk helemaal op je roze wolk, totdat je er per ongeluk 1 laat vliegen. Dan val je even van je roze wolk zo in een gas wolk. Het kan soms gebeuren dat je in het derde trimester van je zwangerschap je scheetjes niet meer onder controle hebt. Deze zwangerschapsscheetjes komen er natuurlijk net uit op de meest ongelegen momenten.
 2. Alsof scheetjes niet erg genoeg zijn: je kunt soms kleine beetjes plas verliezen tijdens en na je zwangerschap. De spieren worden ‘week’ in het derde trimester, zo ook de blaasspieren. Een extra onder broekje in je tas meenemen kan daarom geen kwaad als je nog in de ontkenningsfase bent en geen Tenalady wilt kopen. Wil je meer weten over zwangerschapskwaaltjes? Lees ook top 18 zwangerschapskwaaltjes.
 3. Deze zwakke controle over de blaas en het urine verlies kan blijvend zijn! Daarom geeft de verloskundige oefeningen mee die je op de wc kunt oefenen om je blaasspieren weer sterker te maken.
 4. Je krijgt extra haargroei op gekke plekken tijdens je zwangerschap. Door de hormonen kun je ‘baardhaartjes’ krijgen of extra haargroei op armen en benen.
 5. Als je denkt dat je het meest gênante gehad hebt met de zwangerschap en bevalling hou je dan maar vast. Je kunt de eerste paar weken geen string aan want je krijgt mega maandverbanden van het ziekenhuis mee. Je vloeit (zacht uitgedrukt, het is een bloedbad alsof Jaws is langs gezwommen) de eerste weken erg en hier kan geen normaal Always maandverbandje tegenop, soms komen er grote klonten bloed mee. Tampons mag je niet dragen, de eerste paar weken worden het Hema onderbroeken met een dik pakket maandverband tussen je benen. Succes!
 6. De eerste paar weken doet plassen pijn en is het daaronder rood en opgezet. Je schaamstreek kan sowieso tijdens de zwangerschap opzwellen maar na je bevalling weet je helemaal niet wat je meemaakt.
 7. Je onderschat wellicht het slaaptekort en je denkt dat jouw baby wel doorslaapt tegen de tijd dat je weer naar werk gaat. Geloof mij, dat is een minderheid van de baby’s die binnen 10 weken doorslaapt. Slaap wordt heilig en je denkt dat je nog nooit zo moe bent geweest in je leven.
 8. Niemand kan je voorbereiden op hoe groot je borsten kunnen worden. Na je bevalling valt het nog wel mee maar na een paar dagen zwellen ze op als meloenen. Als je vriend denkt er leuk mee te gaan spelen? Dan is dat is not done want stuwing kan erg pijnlijk zijn!
 9. Nog 1 dingetje over je borsten die ze niet vertellen, je borsten lekken te pas en te onpas. Als je baby begint te huilen beginnen je borsten te lekken. Je vriend die toch even aan je borsten frummelt? Dan beginnen ze te lekken. Er hangt constant een zoet zure lucht om je heen van moedermelk.
 10. De gezinshub oftewel sociaal isolement waarin je in het eerste jaar van je kids leven even verkeerd. Of je het nu leuk vindt of niet, je gaat etentjes, drankjes en uitjes missen omdat je een kindje hebt en je niet altijd oppas wilt en kunt regelen.
 11. Je neemt je natuurlijk voor dat je seksleven niet gaat leiden onder het krijgen van kinderen. Nou daar heb je je mooi op verkeken. Ten eerste zijn er gewoon minder momenten waarop je seks kunt hebben, de baby of peuter slaapt bij je of komt er weer ’s nachts en ’s avonds uit. Nu douche je samen met je kind i.p.v. met je partner. De momenten worden schaarser en als het moment eindelijk daar is, dan val je in slaap door de moeheid.
 12. Je lichaam is echt anders geworden. Misschien raak je al je zwangerschapsskilootjes kwijt en heb je geen striae aan je zwangerschap overgehouden, maar je heupen staan breder en die broeken die vroeger zo goed stonden staan nu toch echt wat minder mooi.
 13. Plotseling doe je mee aan de poepluier gesprekken met andere moeders, neeeee! Erger is dat je het ook nog eens interessante gesprekken vindt…..
 14. Je gaat naar andere plekken toe op vakantie, kindvriendelijke plekken. Je gaat naar restaurants met een speelhoek en je tijdverdrijf voor de zondag is de kinderboerderij. Niemand heeft je verteld dat je leven zo drastisch zou veranderen.
 15. Je neemt je van te voren voor dat je niet verandert en dat jij dezelfde persoon blijft. Trust me, misschien verander je langzaam maar je verandert. Van vrouw tot moeder, je prioriteiten veranderen en daarbij ook je levensstijl en levenshouding. Lees ook mijn artikel 14 dingen die alleen ouders doen.
 16. Was je vroeger impulsief? Wees voorbereid, met een kind ben je nooit meer impulsief maar wordt je een georganiseerde planner die dingen uitstippelt en tussen voedingstijden boodschappen plant.
 17. Wees voorbereid, van baby tot peuter kun je jouw kindje geen seconde alleen laten. Even douchen? Dat kan wanneer de baby slaapt. Het bed boven opmaken? Je neemt je kind mee, je raakt eraan gewend om alles met 1 hand te doen en met de andere arm een kind op je heup te dragen. De Hippiechick komt hierbij uitstekend van pas.
 18. Je hebt allemaal nieuwe woorden in je vocabulaire waarvan je vroeger nooit had gehoord, zoals bandenpijn, spruw en nog maar niet te spreken over alle tekenfilm helden zoals Piet Piraat die je voorheen niet kende.
 19. Je huis wordt geleidelijk en langzamerhand helemaal baby proof. Deuren krijgen deurstoppers, kastjes krijgen kindersloten en de trap heeft een traphekje. Zonder dat je het echt merkt verandert je huis in een kinderhuis.
 20. Ben je netjes van jezelf? Kinderen zijn kleine smeerpoetsen die overal binnen 5 minuten bende maken. Wees voorbereid op pindakaas aan de muur, snotjes aan de bank (afgeveegd) en chocopastavlekken op je broek (van die ene dikke ‘beenknuffel’ die je kreeg).
 21. Wist jij dat het gemiddeld een kwartier duurt om het huis te verlaten als je kinderen hebt? Vroeger trok je je jas aan en liep je de deur uit. Nu dan moet je je tas klaar zoeken waar alle hulpmiddelen voor een moeder in zitten, lees ook: items die niet mogen ontbreken in een mamatas. Je bent bezig met schoenen zoeken, jassen en schoenen aantrekken wat toch wel lastig is bij een kind dat liever tikkertje speelt en maar blijft wegrennen. De jas aan doen, dat willen ze liever zelf. Na 10 minuten proberen om de jas aan te trekken en de ‘nee je mag me niet helpen’ is de jas eindelijk aan en begint hetzelfde ritueel met de schoenen. Je zult ook smoesjes gaan verzinnen om ze mee te krijgen naar de supermarkt, anders duurt het nog langer voordat je het huis uit bent.
 22. Wist je dat als je zwanger bent, dat je ongevraagd de meest verschrikkelijke bevallingsverhalen te horen krijgt? Moeders zien jou als een pupil die ze moeten voorbereiden op de bevalling of ze vinden het gewoon echt geweldig om met mama’s to be hun verhaal te delen. Je neemt jezelf voor dat jij dit nooit zult doen, maar ik betrapte mezelf laatst toch ook op het vertellen van een gênant bevallingsverhaal.
 23. Alsof dat niet genoeg is krijg je van de oudere generatie vrouwen in je omgeving, denk aan moeder schoonmoeder en oma, ook nog eens ongevraagd tips te horen over opvoeding en hoe het vroeger ging (en dat het vroeger toch echt beter was). ‘Ja Amen’ is hierbij het juiste antwoord.
 24. Je moeder wordt plotseling een belangrijk persoon in je leven. Nam je haar vroeger voor vanzelfsprekend, nu heb je respect voor haar, ze is plotseling een soortgenoot: een moeder waarmee jij je kan identificeren. Tevens zul je je moeder ook vaker zien dan voorheen, ze is toch wel een erg handige en ervaren oppas (waar jouw kindje gek op is) die het ook nog eens leuk vind om op te passen.
 25. Je wordt moeder en daarmee ook een emotioneel miepje als het aankomt op kinderen. Je denkt aan de verschrikkelijkste dingen die jouw kinderen kunnen overkomen. Dit maakt jou ook een moederleeuwin, het motto is: als je aan mijn kind komt, dan kom je aan mij.
 26. Je kunt geen kater meer hebben of ziek zijn. Wie zorgt er dan voor je kindje? Juist, mama! Ziek of niet ziek, mama moet een boekje voorlezen en een knuffel geven voordat je kindje naar bed gaat.
 27. Wist je dat een kind meerdere keren per dag van kleding verwisseld? Dan is er weer een vol glas melk over zijn shirt gegaan of een bananentoetje, dan weer heeft hij weer in de modder gespeeld. Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij zoons en dochters? Lees ook gefeliciteerd het is een jongen en gefeliciteerd het is een meisje.
 28. Je hebt nog nooit zoveel was gezien in je leven. Net drie wassen gedraaid? Dan staat de volgende was alweer klaar!
 29. Vroeger was er zo vaak geen brood, fruit of drinken in huis. Nu is er altijd brood, fruit en drinken in huis. Je huis verandert is een georganiseerde volwassen huishouding
 30. Tijdens je zwangerschap wordt je haar meestal dikker en sterker, alleen na je zwangerschap heb je grote kans op grote hoeveelheden haaruitval 🙁 Bye bye mooie zwangerschapshaartjes…

Wees gerust, het is het allemaal waard! Het geluk van jouw lieve kleine kindje in je armen overtreft al deze punten. Geniet van ieder moment, van poepluiers tot schaterlachjes!