Help, een huilbaby!

4005

Er zijn baby’s die ouders tot wanhoop drijven. Heb jij een baby die niet jengelt maar krijst? Huilt jouw baby langer dan 3 uur, 3 keer in de week voor 3 weken lang? Dan mag je spreken van een huilbaby. Er wordt op internet zoveel gespeculeerd hoe om te gaan met een huilbaby en uiteindelijk staan de diverse adviezen lijnrecht tegenover elkaar. Wat kunnen de oorzaken zijn van een huilbaby en hoe kun je hiermee omgaan?

Gevolgen van een huilbaby

Je kunt je niet voorstellen wat zoveel huilen en ontroostbaarheid met een moeder of vader doet. Mijn zoontje heeft de eerste 6 maanden van zijn leven alleen maar gehuild. Kraamverzorgsters en huisartsen gaven het argument: ‘iedere baby huilt’. Ik voelde mij niet serieus genomen en ‘het probleem’ werd niet erkend. Ik voelde mij onzeker, hoort hij echt zoveel te huilen? Ik voelde mij een slechte moeder, welke moeder kan haar baby niet troosten? Ik voelde me sociaal geïsoleerd, ik durfde nergens heen met een baby die alleen maar loopt te krijsen.

Ik had het gevoel dat ik er helemaal alleen voor stond en dat ik in een uitzichtloze situatie was beland.

Mama’s, laat je niet afschepen! Als je denkt dat er wat mis is met je baby moet je actie ondernemen. Het is niet normaal als een kind dagelijks voor uren achtereen gesloten huilt, het is niet normaal dat jouw baby niet in de box kan liggen zonder te huilen en het is niet normaal dat je uren langs ’s nachts door het huis heen loopt met een baby die totaal overstuur is op je arm. Mijn advies is: blijf dicht bij jezelf en vertrouw je gevoel.

Tekenen van een huilbaby?

  • Je mag officieel van een huilbaby spreken als je baby langer langer dan 3 uur huilt, vaker dan 3 keer in de week voor 3 weken lang. Gemiddeld huilt een ‘normale’ baby 1 1/2 uur per dag. Zelf maak ik een onderscheidt tussen jengelen en krijsen. Als je kindje langere periode ‘krijst’ dan kun je spreken van een zorgwekkende toestand
  • Je baby is ontroostbaar
  • Je baby overstrekt zichzelf, is driftig en wil niet in zijn bedje of box liggen
  • Je baby ligt niet recht maar heeft een voorkeurshouding. Ze liggen soms in de vorm van een banaantje of een komma, dit kan ook zorgen dat het hoofdje naar 1 kant meer ‘afgeplat’ is
  • De enige manier om je baby stil te krijgen is door met hem door huis te lopen. Dan valt hij misschien uiteindelijk in slaap
  • De baby is gespannen , beweegt wild met zijn voetjes en armpjes als hij huilt
  • Er zijn geen verschillende huiltjes, geen hongerhuiltje of moeheidshuiltje, er is alleen maar overstuur gekrijs
  • Je baby doet hazenslaapjes en slaapt niet goed door
  • Het kan voorkomen dat je baby slechter drinkt, dit kan tevens duidden op een achterliggende medische oorzaak!

Oorzaken van een huilbaby

Er gaan zoveel verschillende theorieën over de oorzaken van een huilbaby. Sommige theorieën zeggen dat een kind rust, ritme en regelmaat nodig heeft en dat dit wellicht een oorzaak is. De oorzaak bij de ouders leggen vind ik wel erg makkelijk bedacht. In maar 3% van de gevallen is er een erkende medische oorzaak. Reflux is een erkende medische oorzaak of een allergie zoals koemelk allergie. Mijn zoontje is naar een osteopaat geweest en naar een chiropractor, beide gaven onafhankelijk van elkaar aan dat mijn zoontje het kiss-syndroom had. Dit is een verschoven nekwerveltje door een snelle en heftige bevalling. Na 3 behandelingen bij de chiropractor heeft mijn zoontje nooit meer zo gekrijst als dat hij deed. Kindjes die te vroeg geboren zijn hebben ook een verhoogde kans om een huilbaby te worden.

Ieder kind is anders en jij moet als moeder luisteren naar jouw moederinstinct hoe om te gaan met jouw baby.

Tips voor mama’s met een huilbaby

  • Een baby die overstuur is hoort getroost te worden. Een baby huilt niet zomaar, hij is wellicht overprikkeld of heeft misschien pijn. Een baby hoort te weten dat mama in de buurt is om te troosten en te knuffelen. Sommige baby’s hebben meer behoefte aan aandacht en contact. Zorg ervoor dat je altijd luistert naar je moedergevoel. Voelt het natuurlijk om een baby te laten huilen? Voelt het natuurlijk om niet naar hem toe te gaan? Laat die kookwekker voor wat het is, deze gebruik je als een baby jengelt. Als een baby overstuur is dan zorg je dat jouw baby weet dat jij er voor hem bent.
  • Een huilbaby kan voor hechtingsproblemen zorgen tussen moeder en kind. Mama kan na maandenlang gekrijs van haar baby niet meer normaal denken en laat hem krijsen in haar wanhoop. Dit kan bij de baby voor nog maar stress zorgen, hij heeft wellicht pijn en er komt niemand om hem te troosten. Sommige vrouwen ervaren de periode als een traumatische periode waarin ze niet meer van hun kind konden houden. De wanhoop dat jij je kindje niet stilt krijgt en het gevoel van een falende ouder. Laat je niet gek maken, een goede nachtrust kan voor wonderen zorgen, dan ziet de wereld er plotseling weer veel rooskleuriger uit. Geef je kindje voor een nachtje uit handen om toch een beetje rust te pakken.
  • Laat je emmer niet overlopen en zorg dat je tijdig aan de bel trekt. Doe niet niks, zoek hulp! En laat je niet afschepen met ‘alle baby’s huilen’ , zorg voor erkenning.
  • De 3 R’en blijven belangrijk: Rust, Regelmaat en Reinheid. Een overprikkelde baby heeft hier veel behoefte aan. Met een huilbaby ritme vinden is vrij lastig maar probeer dingen op dezelfde volgorde te doen en probeer een routine te krijgen in eten, slapen en badje.
  • Mijn huisarts kon niks meer doen en toen ben ik de alternatieve kant op gegaan: Osteopathie en chiropractie zijn middelen die kunnen helpen.
  • Huid op huid contact is zo belangrijk, je kindje huilt als je hem weglegt. Luister naar je baby. Mijn zoontje lag uren in mijn armen te slapen, als ik hem in zijn wiegje legde begon hij ontroostbaar te krijsen. Hij overstrekte zichzelf, was ontroostbaar en het leek alsof hij pijn had met zijn gebalde vuistjes. De enige manier om het rustig te krijgen was om hem op mijn borst te leggen en door het huis heen te lopen.
  • Breng je kindje in foetus houding: dit is de meest natuurlijke houding voor een kindje. Laat een expert je hierin adviseren!
  • Hou een huildagboek bij: wellicht is er een achterliggende reden die op deze manier naar voren kan komen.
  • Bij 90% van de huilbaby’s wordt er geen erkende medische oorzaak gevonden. Toch is het raadzaam om medische oorzaken zoals koemelk allergie en reflux uit te sluiten. Neem contact op met je huisarts!
  • Wissel af met je partner als dit mogelijk is, gun jezelf ook wat rust. Een oververmoeide mama of papa daar heeft de baby niks aan!
  • Luister naar je moederinstinct en laat je door niets of niemand van de wijs brengen. Jij bent mama en jij weet het het beste. Als jij denkt dat er iets ‘mis’ en met jouw baby dan heb je de meeste kans dat jouw gevoel klopt. Een arts kan niet op basis van een afspraak van 10 minuten beoordelen en een vonnis vellen.
  • Inbakeren zou ook kunnen helpen, let op: een verkeerde manier van inbakeren kan gevaarlijk zijn voor je kindje! Als je een kindje inbakert laat je dan adviseren hoe dit moet, doe niet zomaar iets!

Onthou dat er licht is aan het einde van de tunnel. Het gehuil van jouw kindje zal overgaan. Mijn zoontje heeft na drie behandelingen bij de chiropractor nooit meer ‘gekrijst’. Het enige wat ik wil meegeven is dat je je niet hoeft neer te leggen bij een huilbaby, zorg voor erkenning van het probleem en hierna komt de oplossing.