Peuters en tandenpoetsen: 10 handige tips!

3272

Een puberende peuter en jouw zorgen dat hij wellicht nu al gaatjes in zijn mooie melkgebitje gaat krijgen. Alles wat jij wilt, daar zegt hij nee op. Hoe zorg jij ervoor dat jouw peuter toch zijn tandenpoetst? Dat hij het zelfs leuk gaat vinden? Hierbij 15 handige tips!

10 tips voor het tandenpoetsen!

  1. Beloningssysteem: wellicht heb je dit systeem eerder gebruikt bij potje training van je peuter, een goed beloningssysteem doet wonderen. Stickertje plakken vinden peuters nog steeds erg leuk. Laat jouw peuter na het tandenpoetsen een sticker plakken ergens waar de tanden worden gepoetst zodat hij tijdens het tandenpoetsen al naar de resultaten van vorige keer kan kijken. Wellicht heb je een badkamer kastje waarop jouw peuter de stickers mag plakken of maak een mooi bord dat je in de badkamer neerzet. Geef ook iedere keer aan dat hij een sticker krijgt als jullie netjes tandjes hebben gepoetst. De grootte van de sticker is natuurlijk afhankelijk van hoe ‘goed’ hij zijn tandjes heeft gepoetst šŸ˜‰
  2. Poets niet alleen tandjes voor het slapen gaan want geen enkele peuter wil naar bed, ze willen allemaal laat opblijven. Dan gaan ze tandjes poetsen associƫren met naar bed gaan en zullen ze zich hiertegen verzetten. Proberen het ook te associƫren met momenten die ze leuk vinden bijvoorbeeld tandjes poetsen voordat we buiten spelen in de middag.
  3. Maak er een spelletje van, maak je peuter aan het lachen en maak er geen gevecht van. Dit klinkt vaak makkelijker dan dat het is. Poets bijvoorbeeld niet alleen zijn tanden maar ook zijn neus, zijn oren en zijn wang. Wil hij niet zijn mond open doen, trek even een paar minuten gekke bekken voor de spiegel. Let er wel op dat hij geen spelletjes met jou speelt en dat de Ā tandjes uiteindelijk wel worden gepoetst. Maak er een leuke gelegenheid van maar blijf consequent in wat je doet.
  4. Blijf geduldig en positief! Hoe zeer jouw peuter je ook op de proef stelt, het gevecht aan gaan dat win je niet. Zodra je het gevecht aan gaat dan heb je verloren.
  5. Probeer verschillende soort tandenborstels uit, je hebt tandenborstels om je vingers, elektrische tandenborstels van Cars, schattige Nijntje tandenborstels en nog veel meer!
  6. Laat hem helpen! Met tandpasta uitkiezen in de supermarkt, met tandpasta op de tandenborstel doen en met tandjes poetsen. Sluit een deal dat eerst mama 2 minuten poetst en dat je peuter daarna zijn tandjes nog mag poetsen. Peuters komen in een fase dat ze dingen zelf willen doen en ontdekken, laat ze deze dingen zoals tandenpoetsen dan ook zelf ontdekken.
  7. Ā Zing een liedje tijdens het tandenpoetsen. Dit kan helpen om van tandenpoetsen een positieve ervaring te maken.
  8. Stimuleer je peuter positief. Mopper niet als hij zijn mondje niet open doet maar complimenteer je peuter als hij dit wel doet. Focus op de plus!
  9. Er zijn apps op je telefoon met poesjes die hun tandenpoetsen. Deze laten zien hoe het moet en geven precies de tijd aan die je moet poetsen.
  10. Maak er iig geen strijd van! Lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen wel!