Als aanstaande ouder sta je voor tal van keuzes: wel of niet het geslacht van de baby weten? Borstvoeding of flesvoeding? Hoe ga je de kinderkamer inrichten? Minder werken of kinderopvang? Een van de moeilijkste vragen is wellicht: waar ga je bevallen? In het ziekenhuis of thuis? Wat houdt alles in en waarom kiezen voor de ene optie en niet voor de ander?
Thuisbevalling
Hoe heerlijk is het om thuis te bevallen? In je eigen bed, in je eigen vertrouwde omgeving, met een warme douche in de buurt voor na de bevalling. Zowat driekwart van de vrouwen wil graag thuis bevallen, uiteindelijk lukt het maar 25% tot 30% om thuis te bevallen, dit vaak door medische redenen. 95% van de vrouwen die thuis bevallen, kijkt hier met een positief gevoel op terug en het grootste gedeelte zou dit bij een volgende bevalling weer doen.
Wel hoor je met een thuisbevalling goed voorbereid te zijn, je bed hoort minimaal 70 cm hoog te staan en anders hoor je het bed te verhogen met bedverhogers. Je hebt veel items nodig voor een thuisbevalling. Check hier de checklist wat je allemaal nodig hebt voor een thuisbevalling.
Ziekenhuisbevalling
Een ziekenhuisbevalling kan een gevoel van veiligheid geven, alle medici en medicatie bij de hand. Toch wil maar 65% van de vrouwen die in het ziekenhuis is bevallen dit een volgende keer weer doen. Tegenover een 90% van de vrouwen die wel weer thuis wil bevallen. De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat het deze vrouwen toch niet zo goed bevallen is als ze van te voren dachten. Wel kan het een stukje rust geven, voor jou en je partner dat alles geregeld is en dat je in veilige handen bent. Voor een ziekenhuisbevalling heb je een tas klaarstaan met jouw spulletjes die je nodig hebt voor de bevalling, bekijk hier de checklist voor je ziekenhuistas.
Medische indicatie: klinisch bevallen
Sommige vrouwen kunnen niet kiezen uit een thuis- of ziekenhuisbevalling, zij hebben een medische indicatie en moeten sowieso in het ziekenhuis bevallen. Een medische indicatie kun je krijgen bij de volgende situaties:
- Een ‘verkeerde’ ligging van je baby, bijvoorbeeld een stuitligging of een sterrenkijker. Dit kan zorgen voor extra risico’s en een gynaecoloog in het ziekenhuis zal daarom je bevalling begeleiden.
- Als het bekend is van te voren dat je een keizersnede nodig hebt om je kind ter wereld te brengen.
- Met een tweeling of drieling zitten er extra risico’s aan een bevalling, deze bevallingen vinden plaats in het ziekenhuis.
- Als je kindje te vroeg geboren wordt. Voor 37 weken wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis omdat je kindje medische zorg nodig heeft na de bevalling.
- Mocht je eerder bevallen zijn met complicaties dan heb je bij een volgende bevalling een vergrote kans op moeilijkheden.
Kosten van een ziekenhuisbevalling
Als je een medische indicatie hebt, dan zitten er aan een ziekenhuis bevalling geen kosten verbonden. Mocht je poliklinisch bevallen en er geen medische indicatie zijn, dan zitten er aan een ziekenhuisbevalling kosten verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk van hoe je verzekerd bent, mocht je aanvullend verzekerd zijn dan kan een gedeelte van deze kosten ook worden gedekt. Check daarom bij je zorgverzekering wat zij vergoeding bij een poliklinische bevalling. Er zit verschil in de diverse zorgverzekeraars, check de verschillen op bijvoorbeeld een vergelijkingssite zoals HoyHoy en kijk wie wat vergoed en welke verzekering daarom het beste bij je past.
Uiteindelijk gaat het erom dat je een locatie kiest, waar jij je goed bij voelt. Voel jij je meer op je gerust in een ziekenhuis met medici in de buurt? Of ben je meer ontspannen in je eigen huis in een vertrouwde omgeving? Baseer jouw keuze op jouw gevoel.