7 redenen waarom kleuters geweldig zijn!

3206

Kleuters, ze schreeuwen, gillen, maken alles vies, luisteren amper meer naar je, groeien veel te snel op, ontdekken de wereld en maken de grappigste opmerkingen waarover je een jaar later nog praat.  Jij als moeder vindt jouw kleuter natuurlijk de meest geweldige kleuter die er is, maar zijn kleuters objectief gezien ook zo geweldig als je geen moeder bent?

Hierbij 7 redenen waarom kleuters geweldig zijn:

  1. Ze hebben de leukste en schattigste versprekingen: een sneltrein wordt een snelheidstrein, opstijgen met een vliegtuig wordt opstijgeren, pipi langkous wordt piempi langkous, en ja dit is jouw kleuters woord voor piemel.  Het maakt niet uit hoe vaak je jouw kleuter verbetert, hij blijft het woord verkeerd uitspreken. Dit zouden ‘ niet moeders’ zelfs schattig vinden!
  2. Ze kunnen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de oren van je hoofd kletsen. Voor iedere buitenstaander is het waarschijnlijk wartaal maar jij als moeder begrijpt precies waar jouw kleuter het over heeft. Gisteren betekend ‘morgen’ en ‘morgen’ betekend gisteren. Jij bent de enige die dit snapt en kan ontcijferen.
  3. Hij kan de vakantie van een half jaar terug die hij zo geweldig vond nog steeds terug halen als hij ’s ochtends wakker wordt en hier zomaar over beginnen. Tegen een wildvreemde in de supermarkt begint hij het verhaal van de vakantie met het vlieguig en het ‘opstijgeren’ en de drie zwembadjes.
  4. Jouw kleuter kan met opmerkingen komen die jou perplex doen staan, zo slim! Dat ze het fietspad maar hetzelfde moeten maken als de rijbaan want dan bubbelt het niet zo. Conclusie, asfalteer de fietspaden!
  5. ‘ De waarom fase’, op ieder antwoord weet een kleuter wel weer een waarom vraag te verzinnen. Je wilt alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden totdat de antwoorden op zijn. Als je aangeeft dat je het echt niet meer weet komt hij met de eigenwijze opmerkingen: ‘ ‘daar moet je dan even over nadenken mama’.
  6. Stronteigenwijs en een eigen willetje. Zelf willen bepalen welke kleren ze aan trekken, wat ze gaan doen, wanneer ze wat gaat doen en hoe iets moet. Regelmatig krijg je dan ook te horen, ‘nee mama dat moet niet zo’, ‘je doet het niet goed’, ‘dat moet zo’ . Oke, kleine eigenwijze kleuter, jij zal het vast beter weten!
  7. Je denkt dat ze niet luisteren als ze tv kijken, een boekje lezen of met de ipad spelen maar ondertussen volgen ze ieder woord dat jij wisselt met je partner, vriendin, moeder of wie dan ook. Op de minst handige momenten komt dit eruit bij je kleuter, je kunt geen geheimen meer houden voor je oppas (je moeder) want alles wordt doorverteld. Ook in andere situaties kan een kleuter je soms in lastige posities brengen, dat je bijvoorbeeld per ongeluk een keertje iets gestolen hebt uit de supermarkt, en het was echt per ongeluk want het lag onder jouw kleuter zijn kont terwijl hij in de buggy zat en daar kwam je thuis achter. Je kleuter loopt het heel hard te verkondigen bij de kassière in de supermarkt dat je dit keer wel het toetje moet afrekenen. Geen geheim is veilig bij jouw niet subtiele en naïeve kleuter. Met een rood aangelopen hoofd besef je dat je jouw peuter de juiste normen en waarden hebt meegegeven.

De conclusie, een kleuter is een klein mini mensje met een eigen mening, willetje en een kleuter kun je niet helemaal meer naar je hand zetten. Als je een kleuter naar je hand wil zetten moet je daar eerst goed over nadenken want dat doet jouw kleuter ook! Dat maakt een kleuter geweldig, een mini mensje met zijn eigen mening en grappige opmerkingen op de verkeerde momenten.