Peuters: 12 dingen waar je om kan lachen en huilen bij peuters

1941

Peuters, dit is de definitie voor een kind van 1,5 tot 4 jaar oud. Een peuter is een mini mensje dat net leert praten. Een iets oudere peuter heeft een hele sterkte eigen mening en je hebt waarschijnlijk het woord NEE nog nooit zo vaak uit zijn mondje gehoord. Als je een baby hebt dan kun je niet wachten totdat hij een peuter is, als het dan eenmaal zover is dan verlang je toch nog wel eens terug naar die tijd dat er geen weerwoord was, alleen maar nutteloos babygebrabbel en al het eten ging het mondje in.

Hier de top 15 herkenbare punten van Peuters:

De liefste, leukste, maar ook soms zo eigenwijze wezentjes op aarde:

 1. Food War: Het ene moment is iets hun lievelingsgerecht en de volgende dag lusten ze het niet meer. Het gevecht om eten wordt iedere dag ingezet. Je bent zo bezorgt omdat jouw lieve peuter wel genoeg vitamientjes moet binnenkrijgen maar samen aan de warm etenstafel laat hij een heel vol bord staan. Zelfs hapjes tellen en gekke vliegtuigjes nadoen werkt nu niet meer.
 2. Baby Wannabe: Op lieve momentjes wil hij/zij nog even jouw baby zijn, en ligt ie in jouw armen baby geluidjes te maken. het liefst brabbelt hij mama mama mama voor een kwartier lang, even vergeten dat hij toch die grote stoere jongen is.
 3. Alterego: Jouw peuter is plotseling een tijger of een leeuw of bliksem en loopt met een ‘eng’  hoofd door de winkel te grauwen. Iedereen denkt dat je een 1 of ander agressief of boos kind hebt, terwijl jij weet dat hij alleen maar een tijger is omdat hij verlegen is en zich geen houding weet aan te geven.
 4. Herkenbare buien: Oma geeft aan dat hij toch wel veel karaktertrekjes van jou heeft. Bijvoorbeeld zijn koppigheid die hij urenlang volhoudt, en dat je eigenlijk niet wilt erkennen dat je dit zelf ook al had gemerkt.
 5. Nee fase: het duurt maar een paar maandjes, maar ieder kind gaat er door heen, de nee fase. Je hebt nog nooit zoveel nee gehoord, zelfs op de vraag of ze een ijsje willen geeft hij standaard het antwoord nee, alleen maar om het antwoord nee.
 6. Als ze iets ouder worden en al hele zinnen kunnen zeggen, worden ze ook een beetje eigenwijs. Ze weten alles beter, en alles moet ‘zo’ , op hun eigen manier. Nee, dat moet zo mama. Dat doe je fout mama, dat moet zooooooo.
 7. Ze bellen plotseling heel wat af met vriendjes en vriendinnetje van de creche met hun speelgoed telefoon en soms slaat de fantasie wat op hol. Het is soms moeilijk te achterhalen wat nu echt gebeurd is en wat ze uit hun duim zuigen.
 8. Zo fijn dat je peuter overdag uit de luiers is! Maar wat brengt dit een planning met zich mee! Als ze moeten plassen, moet ze ook binnen 5 minuten plassen. Neem iig extra broeken mee in je tas, deze ga je in de peuterfase zeker nodig hebben! En als je 10x heb gevraagd of ze moeten plassen, en 10x het antwoord nee hebt gehad, je loopt de deur uit, zit net 5 minuten in de auto en het eerst wat ze zeggen is: ik moet plassen…
 9. Ze krijgen een eigen mening is kleding, in speelgoed en in spelletjes doen! Heerlijk! Sommige dingen zijn echt ‘heel gaaf’ of ‘echt heel cool’, je denkt toch echt dat ze dit woordgebruik op de creche hebben opgepikt gezien jij nog nooit deze woorden in je mond hebt genomen. Ze weten wat ze voor hun verjaardag willen hebben en wat ze die dag aan willen naar de creche.
 10. Ze krijgen favoriete liedjes die je keer op keer op keer op keer moet draaien, omdat dit ‘hun lievelingsnummer’ is. Een mini mensje met zijn eigen mening, die in de auto verteld wanneer de radio harder en zachter moet.
 11. De zogehete kinderlogica wordt op deze leeftijd ontwikkeld, ze zijn zich meer bewust van hun omgeving en denker hier ook over na. Zo frappant vond ik het dat mijn peuter zei dat het fietspad zo hobbelde, en dat ze maar op het fietspad dezelfde weg moesten maken als de weg waar de auto’s op reden, dan hobbelt het niet zo. Hoe slim ben je als peuter om te bedenken dat ze de fietspaden ook maar moeten asfalteren.
 12. Hun fantasie draait overuren, hele verhalen met de poppen of auto’s, uren spelen met hun speelgoed. En mama moet iedere keer weer horen hoe hard bliksem kan racen en hoe lief pop puk is. Het leven in de wereld van een peuter is zo fijn!

Test een wintersportvakantie met het gezin!