Weeën, wat nu?

Je kijkt er al 9 maanden naar uit, maar ziet er toch ook wel tegenop. Je weet dat je erdoor heen moet, maar het liefst wil je dat het al voorbij was. Weeën en bevallen. Als het je eerste kindje is vraag je je wellicht af hoe een wee voelt, hoe je het zult herkennen en wat je moet doen op het moment dat het dan eindelijk gebeurd. Een week voor je uitgerekende datum ga je jezelf bang maken of het toch niet wijs was geweest om een pufcursus te volgen waar je 9 maanden lang geen tijd voor hebt gehad of iets meer literatuur te lezen over bevallen. Wees gerust, je zult een wee herkennen en je zult uit je natuurlijke instinct precies weten wat je moet doen. 

Weeën en je verloskundige

Mocht je voor 37 weken, vruchtwaterverlies of bloedverlies hebben dan bel je onmiddellijk met je verloskundige. Zij kan je advies geven over wat je het beste kan doen.

Mocht je na je 37ste week weeën krijgen dan bel je je verloskundige als de weeën 2 uur lang om de 3 a 4 minuten 60 seconden aanhouden. Mocht het niet je eerste kind zijn, maar je tweede kind dan bel je eerder, als de weeën 1 uur lang om de 4 a 5 minuten komen.

Als je vruchtwater verliest probeer altijd wat op te vangen in een glas. Zo kan de verloskundige zien hoe jouw vruchtwater eruit ziet. Als je vruchtwater of bloed verliest dan bel je ook je verloskundige.

Weeën en het ziekenhuis

Er wordt vaak besloten om naar het ziekenhuis te gaan op het moment dat de volgende situaties zich voor doen:

  • Als het vruchtwater niet helder is, maar groen of bruin. Dit betekend dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dat er wellicht complicaties zijn.
  • Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn. Hoe langer de vliezen gebroken zijn hoe groter de kans op infecties. Dan is het raadzaam om naar het ziekenhuis te gaan.
  • Je hebt al een tijdje persweeën maar het kindje komt maar niet. wellicht heeft het kindje hulp nodig en dan is een ziekenhuisbevalling aan te raden

Verschillende soorten Weeën

Hoe kun je een wee herkennen? Het is anders dan bijvoorbeeld menstruatiepijn. Een wee komt in een golf, heeft een begin en een einde en zwelt langzaam aan. Weeën worden ook steeds krachtiger. In het begin kunnen ze om de acht minuten komen en zullen ze langzaam versnellen richting om de drie minuten. Je weeën beginnen met voorweeën, deze zijn minder krachtig en eindigen met onsluitingsweeën, beter bekend als persweeën. De voorweeën kun je nog goed ‘wegpuffen’, zoals je op de diverse zwangerschapscursussen wellicht geleerd hebt.

Buikweeën, beenweeën en rugweeën

Je hebt weeën die uit je buik kunnen komen, de zogenoemde buikweeën, deze komen het meeste voor van alle weeën. Let hierbij op je ademhaling. Een heerlijke warmtekruik kan de pijn verzachten. Er bestaan ook rugweeën, je kunt een andere houding aannemen die de pijn verlicht en ook hier kan een warmtekruik weer helpen. Wat hele nare weeën zijn, zijn de beenweeën, hier valt de pijn moeilijk weg te puffen. Een goede massage van de benen kan helpen.

Persweeën

De laatste weeën die je zult krijgen zijn de persweeën. De verloskundige zal voelen of er genoeg ontsluiting is en je begeleiden bij je persweeën. Soms is de ontsluiting nog niet voldoende en zul je je persweeën moeten wegpuffen. Als je eenmaal toe mag geven aan je persweeën onthou dan dat jouw kindje binnen no time in jouw armen zal liggen.

Wees niet bang voor de bevalling, miljoenen jaren zijn vrouwen bevallen van kinderen en het vrouwelijk lichaam is erop gebouwd kinderen ter wereld te brengen. Tevens zorgen natuurlijke stoffen ervoor dat we de pijn kunnen verdragen.