Zwangerschapsverlof / bevallingsverlof

Er breekt een mooie periode aan: je zwangerschapsverlof en je bevallingsverlof. Het zijn de laatste loodjes en je kunt nog even de puntjes op de i zetten. De laatste spulletjes kopen voor je baby die al zo snel de wereld straks gaat verkennen. Loop je uitzetlijst nog eens door en check of je alles hebt!

Hoeveel weken duurt zwangerschapsverlof / bevallingsverlof?

Als je in loondienst bent, zelfstandig of een uitkering en je bent zwanger dan heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen.

Zwangerschapsverlof dat zijn de weken voordat je bevalt. Je mag 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof opnemen.

Bevallingsverlof gaat in de dag na de bevalling. Dit moet altijd minimaal 10 weken zijn.

De totale duur van Bevallingsverlof en zwangerschapsverlof is minimaal 16 weken. Dit houdt in dat als je 6 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken, en je bevalt twee weken na de uitgerekende datum, dat je na je bevalling nog 10 weken krijgt. Dus je totale zwangerschapsverlof + bevallingsverlof = 6 +2+10= 18 weken.

Als je kindje te vroeg geboren wordt, dan krijg je nog wel je minimale 16 weken, je krijgt na deze periode nog wat meer weken. Stel je kiest ervoor om 6 weken van te voren te stoppen met werken, maar je kindje wordt 4 weken te vroeg geboren. Dan krijg je nog 14 weken bevallingsverlof om tot de totale 16 weken te komen.

 Waar vraag ik zwangerschapsverlof aan?

Over het algemeen vraag je dit aan bij je werkgever of het UWV. Deze zullen gedurende je zwangerschapsverlof je een uitkering verstrekken. Vraag wel op tijd de uitkering aan bij je werkgever of het UWV! Uiterlijk 3 weken voor de ingang van je uitkering moet je dit aanvragen bij je werkgever. Hou er rekening mee dat je kindje ook te vroeg geboren kan worden, dus dat de uitkering eerder in zou moeten gaan! Bij de aanvraag voor deze uitkering heb je wel een verklaring nodig van je verloskundige of arts waarop jouw uitgerekende datum staat.

Als je het bij het UWV wilt aanvragen als je werkloos bent moet je het zelfs eerder aanvragen, 8 weken voor de uitgerekende datum. Dit vraag je aan bij het UWV.

Als je niet in loondienst bent of niet werkloos, maar als je zelfstandig bent dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen. Dit doe je ook bij het UWV.

Verveel je je? Zwangerschapsverlof tips!

De laatste loodjes zijn spannend, zwaar en je bent zo nieuwsgierig hoe de kleine eruit komt te zien. Je kunt niet meer wachten! Hoe kom je de tijd door. Heb je tijd te kort of ben je het wachten zat en weet je niet hoe je de dagen door moet komen? Sommige vrouwen hebben last van nesteldrang en stofzuigen 4 keer per dag en verbouwen het hele huis tijdens hun zwangerschapsverlof. Mannen weten vaak niet meer wat ze aan moeten met hun vrouw.

  1. Plan een fotoshoot in van je mooie ronde buik. Laat je opmaken door een visagist, laat je haar mooi doen. Je bent zwanger en dit mooie moment mag vastgelegd worden. Dit is het middel je ego even een boost te geven.
  2. Maak een gipsafdruk van je buik en borsten, altijd leuk voor later. Plan dit moment in samen met je partner!
  3. Een high thee met vriendinnen
  4. Online shoppen voor de laatste babyspullen voor bijvoorbeeld de babykamer. Naar de stad toe gaan is vermoeiend met een dikke buik en je enkels die bij het minste of geringste opzwellen. Neem een lekkere thee, voetjes omhoog en ga op de bang met de laptop op je schoot lekker online shoppen voor je kindje! Hierbij de leukste webshop voor babykleding!
  5. Verwen jezelf: zwangerschapsmassage of kapper of schoonheidsspecialiste. Deze weken staan in het teken van jou en jou alleen. Verwen jezelf lekker, ga naar een kapper, schoonheidsspecialiste en neem een massage. Maak jezelf mooi en laat jezelf stralen!
  6. Is het schoonmaken te zwaar geworden maar heb je toch nesteldrang? Neem lekker een schoonmaakster voor de laatste paar weken! Dit is niet alleen fijn zodat jij kan ontspannen, maar ook nog gezellig. Je man werkt waarschijnlijk overdag en waarschijnlijk zijn jouw vriendinnen ook overdag aan het werk. Met een schoonmaakster kun je toch even van gedachten wisselen en koffie drinken!

Geniet van deze periode, want voor je het weet is het voorbij en heb je het druk genoeg met je kleine baby!

KidzImpulz Banner