Dit is wat niemand jou verteld over zwanger zijn!

0
2190
zwanger zijn en zwangerschapskwaaltjes

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het heerlijk om zwanger te zijn. Maar er zijn echt een paar dingen die niemand mij verteld heeft over zwanger zijn. Je voelt je al niet zo sexy met die bolle buik maar als je dan een scheetje laat vliegen, dan loopt het schaamrood je helemaal naar de wangen. Maak je geen zorgen, dit hoort bij zwanger zijn! Een zwangerschap heeft zijn mooie momenten maar ook zijn gênante kanten. Hierbij de top 18 zwangerschapskwaaltjes en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Top 18 Zwangerschapskwaaltjes en verschijnselen

 1. Oops, val je zomaar in slaap. Op de WC, op je werk of gewoon thuis aan de etenstafel. In het eerste trimester kan een extreme moeheid je zomaar overvallen. De enige manier hoe je hiermee om kan gaan is er aan toe te geven. Je bent zwanger, je lichaam heeft energie nodig en heeft behoefte aan een middag dutje. Pak je kansen wanneer deze er zijn, voetjes omhoog en lekker even de oogjes dicht, geniet!
 2. Misselijk, misselijk, misselijk en nog eens misselijk. Ze noemen het ochtend misselijkheid maar waarom ‘ochtend’ dat snap je nu even niet. Ze kunnen het ook wel avond, middag en nachtmisselijkheid noemen. Bij de meeste vrouwen verdwijnt deze misselijkheid na 12 weken geleidelijk, sommige vrouwen hebben pech en zijn 9 maanden lang ziek. Let erop dat je niet uitdroogt en probeer kleine beetjes voedsel over de gehele dag in te nemen, dat is wellicht het enige advies wat hier te geven valt. Er zijn ook speciale pilletjes bij de drogisterij te krijgen tegen misselijkheid bij zwangere vrouwen, altijd het proberen waard.
 3. Harde buiken, dit zwangerschapskwaaltje volgt meestal pas in het derde trimester. Probeer te ontspannen als je een harde buik krijgt, adem rustig in en rustig uit. Onthou dat een harde buik een voorteken kan zijn, dat dit nodig is om je baarmoeder mond zacht te maken en straks de bevalling voorspoedig te laten verlopen. Je kunt harde buiken zien als een soort van voorweeën. Teveel harde buiken kan duiden op teveel stress en kan een teken zijn dat je het rustiger aan moet doen!
 4. Het lijkt alsof je hele zwangerschap op je maag slaat want brandend maagzuur is toch echt een typische zwangerschapskwaal. Check even bij je apotheek maar je mag bepaalde soorten maagtabletten gewoon innemen.
 5. Slapeloze nachten, of het door je grote buik komt of door de tientallen keren dat je eruit moet om te plassen maar nachtrust die kom je tekort in deze 9 maanden.
 6. Opgezwollen voeten, een opgeblazen hoofd en ringen die niet meer af kunnen. Je houdt vocht vast, neeeee! Jij wilde net zo zwanger zijn als Doutze Kroes en dan ontplof je als een plofkip. Het sprookje van zwanger zijn zoals Doutze Kroes gaat helaas maar op voor 0,01% van alle vrouwen en  de rest van de vrouwen houdt vocht vast. Zoutarm eten, veel bewegen en niet op je kont blijven zitten is hier het medicijn. Mocht dit niet helpen, vraag je verloskundige om hulp. Tegen het einde van je zwangerschap ontkom je waarschijnlijk toch niet aan wat vocht vasthouden, dit hoort er allemaal bij.
 7. Spataderen en striaes, helaas geen Doutze Kroes figuur en ook niet de genen. Aderen worden zwakker gedurende je zwangerschap en dan kan het voorkomen dat er een spatader hier en daar naar voren komt. Door je plotselinge gewichtstoename kunnen er ook striae verschijnen. Help! Voor Spataderen geldt hier hetzelfde advies: veel bewegen, niet langdurig staan en geen torenhoge hakken dragen (waarschijnlijk doe je dit toch al niet meer met je bolle buikie).
 8. Moet je niezen en heb je daarna een nat slipje? Oei! Urine verlies is heel normaal tijdens de zwangerschap omdat alle spieren wat slapper worden. Hou hier ook rekening mee, met lachen, niezen, hoesten en sporten. Wellicht is een inlegkruisje een idee?
 9. Bloedverlies, je kunt zo nu en dan wat bloed verliezen. Je verloskundige kan jou helemaal inlichten wat normaal is en wat niet. Het is in ieder geval niet iets waarvan je onmiddellijk hoeft te schrikken, veel vrouwen hebben in het eerste trimester nog wel enig bloedverlies.
 10. Zere borsten, ze groeien, groeien en groeien met je buik mee. Geen BH past meer en je bent al drie keer gaan shoppen voor nieuwe BH’s. Wees verstandig en schaf een voedings BH zonder beugel aan, je zult zien dat dit veel comfortabeler zit. Tevens kun je deze na je zwangerschap gebruiken als je borstvoeding gaat geven. Een beugel klemt de melkproductie af en is niet aan te raden, neem een comfortabele BH zonder beugel. Er bestaat echt zoiets als sexy zwangerschapslingerie.
 11. Ziet je tandenborstel weer rood van het bloed? Maak je geen zorgen, dit is normaal. Je tandvlees is eerder geïrriteerd en gaat eerder bloeden wanneer je zwanger bent. Jouw zwangerschapshormonen zijn hiervoor verantwoordelijk, je kunt ook sneller gaatjes krijgen dus verzorg je gebit goed!
 12. Je kent ze vast wel, vrouwen met een zebrastreep van hun navel tot hun venusheuvel. Deze streep kan ontstaan tijdens de zwagerschap wanneer je veel in de zon ligt en hier aanleg voor hebt. Tevens kan het voorkomen dat je pigmentvlekken ontwikkeld in je gezicht, smeer jezelf daarom goed in als je de zon in gaat.
 13. In het laatste trimester van je zwangerschap kun je overmatig veel jeuk hebben. Jouw lichaam is een beetje ontregelt door je hormonen en dit kan zorgen voor jeuk. Als je hier last van krijgt, zorg dat je losse kleding draagt, je huid goed ingesmeerd is met lekkere bodylotions en draag geen synthetische kleding. Meestal verdwijnt de jeuk vanzelf na de bevalling.
 14. Moodswings, heel typerend en stereotyperend natuurlijk, maar om eerlijk te zijn waar. De hormonen gieren door je lichaam en rationaal nadenken zit er soms niet in. Je weet dat sommige dingen niet zijn om te huilen en toch barst je in huilen uit, wel goed dat je er nog om kan lachen dat je kan huilen, maar dit maakt het voor sommige mensen, bijvoorbeeld je man, alleen maar verwarrender en onbegrijpelijker. Sommige vrouwen zijn draken, sommige huilebalken, maar hormonen verandert ze wel. Lees ook: emotionele rollercoaster die zwangerschap heet.
 15. Nesteldrang, dit kan zich in vele vormen uitten. Vooral tijden het zwangerschapsverlof kan dit extreme vormen aannemen. Zelf was ik drie keer per dag aan het stofzuigen en twee keer per dag een het dweilen, een vriendin van me veranderde de opstelling van het hele interieur iedere dag. Je wilt je huis klaar hebben voor je kindje dat eraan komt en jouw ‘biologische ik’ verteld je precies wat je moet doen.
 16. Op de raarste momenten heb je trek in de raarste dingen. Soms is dit 1 ding je hele zwangerschap door en soms zijn het meerdere dingen. Mijn craving was nog heel braaf: appelmoes, op de gekste momenten had ik hier trek in! Andere vrouwen hebben een augurken kick of zelfs iets wat ze normaal gesproken nooit lusten. Je lichaam heeft waarschijnlijk behoefte aan iets, dus voorzie je lichaam.
 17. Zwangerschapsdementie, sta je in de keuken en dan weet je niet meer wat je daar ging doen. Zelf kwam ik met halfvolle boodschappen tassen terug van de supermarkt en moest nog drie keer terug voor de dingen die ik vergeten was. Dit zwangerschapskwaaltje kun je ook in je voordeel wenden en goed gebruiken als smoes: ‘sorry schat vergeten, zwangerschapsdementie he’ 😉
 18. Haargroei, door de hormonen krijg je een dikke bos haar maar ook haargroei op rare en onverwachte plekken, check jezelf vaak in de spiegel en hou een pincet in de aanslag!

Zwanger zijn is geweldig en mooi, maar dit hebben ze mij nooit van te voren verteld. Natuurlijk heb je dit allemaal met liefde voor je kleine hummeltje over, en zodra de kleine geboren bent, ben je al deze kwaaltjes weer vergeten.

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Tevens vindt je hier hier de leukste webshops voor moeders in spe:

Wil je meer leuke MamaWeetjes? Like ons dan op Facebook op volg ons op Pinterest!