10 opvoedtips voor mama’s in nood!

2094

We kennen ze allemaal wel, de supermarkt jankers, de dreunende kleuters, de niet luisterende schreeuwers en de dwarse apen. Iedere moeder heeft wel eens last van een kind dat niet luistert, een peuter in de peuterpubertijd en een crisis in opvoedland. Loop je helemaal over? Heb je even hulp nodig? Hierbij 10 opvoedtips op een rijtje voor mama’s in nood! We weten allemaal de theorie maar het in de praktijk brengen van deze theorie is soms lastig!

10 Opvoedtips:

  1. Nummer 1 en daarmee waarschijnlijk ook de meest belangrijk maar ook de moeilijkste om altijd in de praktijk te brengen: WEES CONSEQUENT! Klinkt zo logisch maar hoe verleidelijk is het om toe te geven als je moe bent en al 10x nee hebt gezegd? Hoe verleidelijk is het om toch die ene keer toe te geven omdat het makkelijk is om je peuter snel naar bed toe te krijgen? 1x toegeven is eigenlijk altijd verliezen. Jouw kindje leert dat als hij maar doordramt, hij toch wel zijn zin krijgt. Daarom, als je geen zeurende, dreinende kinderen wilt, wees altijd consequent!
  2. Benader situaties positief. Heeft hij een bril nodig, dan staat dit stoer! Moet hij nog een paar hapjes eten, dan groeien zijn spierballen. Probeer in peuter en kleutertaal te praten op een positieve manier. Dit snapt jouw kind en hij zal hier ook sneller in meegaan. Overdrijven mag! Wees extra blij met die ene grote hap die hij naar binnen werkt. Kijk hoe zijn spierballen groeien, ‘want kijk papa, zie jij ook hoe die spierballen groeien’? Een extra high five kan nooit kwijt na een goed gegeten maaltijd. Probeer eerder positief te stimuleren dan negatief te straffen, dit werkt vaker averechts.
  3. Als je emmer vol zit, wacht niet op die ene druppel die de emmer doet overlopen maar geef dit aan bij je partner en laat je even ‘aflossen’ (voor zover mogelijk). Neem even de tijd voor jezelf, ga lekker sporten, shoppen of iets wat je leuk vind, laad even op en je kunt hierna er weer met volle, positieve, energie tegen aan.
  4. Vermijd conflicten, mocht iets een ja/nee ruzie dreigen te worden kies dan voor een andere oplossing. Probeer de middenweg te nemen of probeer de mening van je kind tactisch om te draaien. Als je lijnrecht tegenover elkaar staat en hij wil iets echt niet dan zal hij eerder zijn hakken in het zand zetten. Vermijd deze situatie als je deze ziet aankomen, hou in gedachten: met honing van je meer vliegen dan met azijn!
  5. Trek altijd 1 lijn met je partner. Mocht je het niet met je partner eens zijn, laat dit niet aan je kind merken maar vecht dit uit op een tijdstip dat je kind bijvoorbeeld in bed ligt. Zo kun je voorkomen dat je kind jullie tegenover elkaar uitspeelt.
  6. Zorg dat je kind betrokken is, laat hem meehelpen met dingen zoals boodschappen halen, tafel afruimen en honden uitlaten. Laat hem dingen zoeken in de supermarkt, vraag aan hem wat je nog meer nodig hebt uit de supermarkt en waar hij trek in heeft. Jouw kind voelt zich hierdoor gewaardeerd, betrokken en krijgt zelfvertrouwen.
  7. De dooddoener in iedere opvoeding is: ‘ik mag het wel want ik ben volwassen’. Dit hoeft geen enkel kind te pikken. Wees altijd zelf het goede voorbeeld. Als je kind iets niet mag, doe het zelf dan ook niet. Stimuleer goed gedrag door dit zelf ook te doen zoals schoenen opruimen en jas ophangen Gedrag dat je niet wilt stimuleren zoals schreeuwen, uit het melkpak drinken of zonder jas naar buiten gaan, doe dit zelf dan ook niet!
  8. 1x nee is zoveel krachtiger dan 100x nee. Als je de hele dag nee tegen een kind roept dan verliest de ‘nee’ zijn waarde. Gebruik de ‘nee’ echt alleen maar als iets echt niet mag. Verbied niet de hele dag door dingen bij je kind, dan zal je kind er voor kiezen om je te negeren omdat het de hele dag ‘nee’ te horen krijgt en hier ‘doof’ voor worden.
  9. Stel consequenties aan het gedrag. Als je hebt aangegeven dat iets niet mag en je kind doet het toch, zorg dat er consequenties aan zitten. Slaan mag nooit!
  10. Blijft jouw kindje dwars? Hou dan in gedachten, rust, reinheid en regelmaat. Heeft hij goed gegeten, is hij op tijd naar bed toe gegaan, pakt hij genoeg rust? Mocht je het echt niet meer weten, dan kun je professionele hulp zoeken bij bijvoorbeeld het centrum voor jeugd en gezin Hier kun je terecht met al je vragen over opvoeding, het opgroeien en de gezondheid van je kind.